Στην εναέρια πρακτική yoga πρόθεσή μας είναι η ενδυνάμωση και η ευλυγισία μέσα από τη ροή.

Με εργαλείο την αιώρα συνδυάζουμε asanas της παραδοσιακής yoga και ακροβατικά με ασκήσεις ενδυνάμωσης, όλα μέσα σε κίνηση.

Με βάση τον πυρήνα μας και οδηγό την αναπνοή μας οι θέσεις διαδέχονται η μία την άλλη σαν χορός. Μαζί με την αιώρα «χτίζουμε» τη δύναμή μας από τη βάση –τη Γη- προς τα πάνω. Χρησιμοποιούμε τις αρχές της vinyasa krama, ευθυγράμμιση, σταθεροποίηση, ροή, ώστε να οδηγηθούμε, με το σώμα και την ενέργεια έτοιμη, στην τελική «χορογραφία».

Η ροή σταδιακά γίνεται πιο δυνατή και μπορεί να περιλαμβάνει πιο ακροβατικές θέσεις.

Η πρακτική ολοκληρώνεται με ήπιες θέσεις και savasana. Ένα τρυφερό κλείσιμο, αν επιλέξουμε το κουκούλι της αιώρας.

Η εναέρια γιόγκα προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, ξεκινώντας από τους μύες της κοιλιακής χώρας (επειδή σε κάθε κίνηση στην αιώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς το κέντρο του), τους ώμους και τα χέρια (επειδή καλείται κανείς να σηκώσει το σώμα του ψηλά, να κάνει δηλαδή έλξεις), ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της ευθυγράμμισης ολόκληρου του σώματος. Παράλληλα, γίνεται βαθιά διάταση των μυών και απελευθέρωσή τους.

Οι ανάποδες στάσεις (με το κεφάλι κάτω), που χρησιμοποιούνται πολύ στην aerial yoga, αποσυμπιέζουν τους σπονδύλους (περισσότερο από την κλασική γιόγκα, αφού η λεκάνη κρατιέται ψηλά και δεν υπάρχει το βάρος της λεκάνης και των ποδιών), οξυγονώνουν τον εγκέφαλο, τρέφουν τα κύτταρα, ξεκουράζουν την καρδιά (όταν είμαστε στην όρθια θέση, η καρδιά δουλεύει για να φέρει το αίμα από κάτω προς τα πάνω, ενώ στην ανάποδη στάση ξεκουράζεται), προωθούν τη σωστή λειτουργία των λεμφαδένων και τον καθαρισμό του αίματος.

Όσο για τα ψυχικά οφέλη, πέρα από όλα αυτά που προσφέρει η κλασική γιόγκα, από τα μεγαλύτερα είναι η βελτίωση της διάθεσης και το αίσθημα ευεξίας σε φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

Φυσικά, μέσω της aerial yoga ξεπερνά κανείς και τους φόβους του και αποκτά αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση.

Το συγκεκριμένο είδος άσκησης απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Βοηθάει αν κάποιος έχει εμπειρία από γιόγκα, μπορεί όμως κανείς να ξεκινήσει και χωρίς προηγούμενες γνώσεις, καθώς θα υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη μέσα στο μάθημα.

Η aerial yoga αντενδείκνυται σε ανθρώπους με γλαύκωμα και σοβαρές παθήσεις των ματιών, υψηλή αρτηριακή πίεση, σε εγκύους (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρησιμοποιούμε την αιώρα με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο), καθώς και σε άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση.